21 Şubat 2012 Salı

İslâm`da Eşitlik

Bir kere ontolojik olarak varlıklar arasında eşitlik yok. Zamanlar var, zamanlardan üstün. Mesela Kadir Gecesi, içinde Kadir Gecesi`nin bulunmadığı bin aydan daha hayırlıdır. Ramazan, diğer on bir ayın sultanı. Cuma, altı günün sultanı. Yani zamanlar arasında bir eşitlik yok.
Mekanlara bakın orada da eşitlik yok. İşte Mescid-i Haram`da kılınan bir vakit namaz diğer yerlerde kılınanlardan 100 kat daha sevaplıdır. Aynı şey Mescid-i Nebevi için de geçerlidir. Mekanlar arasında da eşitsizlik var.
İnsanlara bakın, yine eşitsizlik göreceksiniz. Bir kere bazı insanlar peygamber. Geçmiş ve gelecek günahları bağışlanmış. Bazıları ulul azm peygamber, onların da üstünde. Şimdi nasıl bir eşitlikten bahsedeceğiz?
 “Erkekler kadınlardan bir derece daha üstündür” buyurmuş Allah-u Teâlâ. Şimdi bunu söylediğiniz zaman modern Müslüman bile itiraz ediyor. Ben söylemiyorum ki bunu.
Bu Kur`an`ın, Sünnet`in önümüze koyduğu realitedir. Ben erkek olduğum için bunu söylemek bana kolay geliyor, kadın olsam itiraz mı edecektim? Hayır.
Kadınlarımızın da itiraz etmemesi lazım. Bu bizim koyduğumuz bir taksimat değil. Bizi yaratanın koyduğu bir taksimat, derecelendirme. Burada eşitlik görmek için kendimizi zorlamayalım.

2 yorum:

  1. Allah c.c.,eşraf-i mahlukat olarak yarattığı insanoğluna uygun fıtrat neyse ona göre bir nizaam tahsis etmiş yeryüzünde..Gel gelelim batının yavruladığı -izm'ler bizim "biz"liğimizden çok şey alıp götürüyor..Eşitlik kavramı da heba olup gidiyor bu arada.Herkes eşit olmak istiyor,bu uğurda haklar talep ediliyor!ama düşünülmüyor ki ben nasıl yaratıldım,belki benim eşit olmam bizzat zahmettir,külfettir,zulümdür!Belki aramızdaki bu eşitsizlik (ki bu onların verdiği isim ,ben fıtrata göre muamele derim kendi adıma!) bir rahmettir...şimdi bunu okuyan bazıları beni kendince gericilikle suçlayabilir..peki ya kadına ve erkeğe ait olmadığı bir fıtrat üzerinden bir sürü hak ve yükümlülük yükleyip ezim ezim ezmek adalet midir.Allahın bizim için seçtiğinde rahmet vardır demeyi öğrendiğimizde,hayat daha kolay ve huzurlu olmaktadır,tecrübe edenler ne dediğimi anlayacaktır..Ben bu siteyi boşuna sevmedim..Allah razı olsun..benim de hazırlamayı düşündüğüm lakin benden daha güzel yapanı varken benim de bir daha yapmamı gereksiz bulduğum çok güzel bir çalışma bu blog.Dilerim ehli sünnet vel cemaat akidesi üzerinde sabit,böyle faydalı paylaşımlarınız devam eder kardeşim.Size duacıyım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah sizden de razı olsun, yorumunuzu çok beğendim güzel yazmışsınız, Rabbim doğru yoldan güzel Ahlaktan ayırmasın bizleri .
      Selametle kalın

      Sil

Bunlara da göz atabilirsiniz

Blog Widget by LinkWithin